Aperitive - Sfaturi utile și trucuri practice - Frittate și Omlete


Frittata – din italiană – se traduce omletă dar nu este omletă. Frittata este un fel de omletă groasă, 1-2 cm, care se poate tăia felii, cuburi, etc. pentru a fi servită ca aperitiv.

Frittatele sunt în general fără gluten, deci optime pentru celiaci - intoleranții la gluten. Asta dacă nu pui fulgi de ovăz cum fac eu. Dar acești fulgi nu sunt fundamentali și poți renunța ușor la el.

Frittatele sunt optime pentru vegetarienii care mănâncă ouă. Asta dacă rețeta nu conține carne.


Frittata se poate face din orice ingredient care nu este lichid – exact ca la piftele (chiftele). 

Uite o listă dar nu este exhaustivă:
  • paste fierte – mai ales dacă ți-au rămas că ai făcut prea multe
  • orez, grâu, ovăz... da!
  • ciuperci
  • cărnuri și salamuri varie
  • legume: vinete, cartofi, morcovi, ardei, dovleac, praz, ceapă, sfeclă, păstăi, fasole, năut, linte, mazăre, varză, broccoli, boabe de porumb, etc.
  • frunze și plante de grădină de orice fel și unele flori comestibile: ștevie, lobodă, păpădie, etc. 

Frittatele sunt delicioase calde și reci. Se fac foarte rapid și este dificil să nu-ți iasă. 


Optime aperitive la orice fel de petreceri deoarece se pot face cu 1 zi înainte și ținute le foarte rece. 

Aceste aperitive pot fi vesel colorate dacă combinăm ingrediente și verdețuri în culori vii. Ele nu sunt numai foarte hrănitoare, dar încântă ochiul și sufletul. 

Ouăle folosite pot fi de găină dar și de rață, gâscă, curcan, etc. O combinație între aceste tipuri de ouă ar fi ideală. E de preferabil ca ouăle de găină să fie mai multe în proporție cu celelalte. 



Te invit să vezi fotografii pe celelalte blog-uri ale mele: reteteindraznete.blogspot.ro dar și pe rețelele de socializare: facebook.com/reteteindraznete


Deși nu sunt un mare fan de frittate sau omlete, asta pentru că încerc să nu mănânc produse animale, fac deseori pentru oaspeții mei care le apreciază nespus. Am inventat cel puțin 1000 de rețete diferite. Prietenii mei mă întreabă des cum de-mi ies așa pufoase și așa de înalte că lor nu le ies așa în ruptul capului. 

Când am scris asta, n-am putut să mă abțin și mi-ai făcut o omletă micuță cu semințe și leuștean. Delicioasă!


Aici ai secretele celei mai bune frittate cu orice fel de ingredient. 
  • În primul rând, pun multe ingrediente în afară de ouă. De aia-mi ies înalte (2-3 cm). Ouăle se bat spumă de spumă. 
  • Cantitatea de ouă este direct proporțională cu cantitatea celorlalte ingrediente. Nu poți pune 2 ouă la 6 cartofi (deși eu o fac – aici trebuie un video). Mai bine faci o frittată mai mică, decât una mare care se rupe pentru că nu are ouă destule. Dar dacă pui ouă prea multe, frittata se va lăsa imediat ce s-a copt. Și-i păcat. 
  • Tigaia-n care coci frittata are fundul plat și nu lipește – fundamental. Este o tigaie normală, nu wok, deci nu este foarte înaltă. Dacă tigaia are o mică zgârietură, frittata se poate lipi și rupe când o întorci sau o scoți din tigaie. Ai muncit degeaba. O poți mânca, dar arată jalnic. Mai mult decât orice mâncare, frittatele trebuie să arate bine. 
  • În momentul în care pui ouăle bătute spumă în tigaie, toate ingredientele trebuie să fie coapte perfect. Dacă nu sunt, nici să nu te gândești să pui ouăle căci fritatta-ți va ieși crudă. Și asta nu e bine deloc. 
  • În rețete vei găsi ca timp de coacere (pe o parte) 10-15 minute. Depinde de grosimea frittatei. Dar asta nu înseamnă că pleci la vecina sau intri pe Facebook, Hi5, Second Life, etc. Controlezi din când în când să nu se ardă. Nu, nu întorci, te uiți să vezi dacă iese fum. Poate ai lăsat focul la maxim. Ai grijă să nu cumva să dai foc la casă.  
  • Când pui ouăle bătute spumă, focul este minim. Amesteci cu o lingură de lemn până când încorporezi toate ouăle cu celelalte ingrediente. Nu cumva să lași fără să amesteci extrem de bine. Ouăle trebuie să se lipească bine de toate celelalte ingrediente. Ți se va părea că nu se va ieși niciodată o frittată întreagă, frumoasă, dar vei reuși dacă urmărești pașii exact. Dacă nu amesteci, partea de jos va rămâne fără ouă. 

3 Metode de coacere
  • După ce ai încorporat ouăle bine, acoperă tigaia și coace totul lent cam pentru 10-15 minute. Apoi o întorci fie cu capacul – dacă este fin – fie cu o farfurie plată mai mare decât diametrul tigăii. Când o întorci, fii rapid, dar nu brutal. Dacă nu ai așezat farfuria bine pe tigaie, frittata se va rupe. Dacă te grăbești și nu ești atent, farfuria se poate mișca din loc și o arunci pe jos. Crede-mă, am pățit-o. Nu a fost simpatic că eram în mare întârziere – oaspeții la ușă. După ce ai pus-o pe farfurie ca s-o întorci, o faci să alunece frumos în tigaie, nu o împingi cu brutalitate. După ce ai reușit să o pui întreagă înapoi în tigaie, acoperi pentru 5 minute și lași focul slab. După 5 minute, iei capacul și o mai lași să se coacă cam 10 minute la un foc puțin mai vioi, dar nu mare. 

  • Dar dacă nu te simți în stare să întorci frittata fără să o rupi, o poți coace la cuptor ca pe quiche – tartă – de la început până la sfârșit într-o tavă de mărime adecvată. Dar la cuptor durează mai mult și nu ești sigur că se coace bine la interior. În plus, nu iese la fel de pufoasă ca în tigaie. Spun din experiență. Uite aici un video amatorial. Nu cumva să mă-njuri... mai ales pentru accent. 

  • Mai există și metoda de coacere numărul 3. Dar asta numai dacă cuptorul tău coace deasupra. Sunt multe cuptoare absurde care nu au acea opțiune. Unele cuptoare au un fel de gril deasupra și e bine și ăsta. Procedezi așa: o coci pe o parte în tigaie, și pe a doua la cuptor fără să o întorci. Adică, după ce s-a copt pe o parte, iei tigaia și pui la cuptor pe treapta de sus. Ai grijă la mânerul tigăii că se poate arde. Eu am un cuptor cu gril și când o pun la cuptor folosind această opțiune, las mânerul afară (într-o parte) și ușa întredeschisă. Este chestiune de practică. Oricum ar fi, prefer să o coc pe aragaz, în tigaie că-i mai simplu pentru mine. 

  • Frittata se poate tăia și servi imediat alături de salte de crudități, varză murată sau murături. Sau se poate servi rece fiind optimă la petreceri. Ai grijă că ouăle se alterează repede și devin periculoase dacă este foarte cald în încăpere. Sfatul meu este să prepari mai multe farfurii (sau platouri) numai cu frittate și să le aduci pe rând, numai după ce se termină prima șarjă. La mine-i de obicei foarte cald dar nu țin mai mult de 5 minute. 




Aceste sfaturi, plus 46 de rețete originale de aperitive, sunt incluse în noua mea carte de bucate intitulată 41 de Rețete de Chiftele, Frittate și alte Mezelicuri din Făinoase, Carne și Legume pe care o găsești pe Amazon și alte magazine de cărți.

***

Dacă vrei să primești cărți de rețete GRATIS - dar nu numai - te invit să te înscrii la scrisoarea ocazională pe reteteindraznete.blogspot.ro. Asta dacă nu ai făcut-o deja. 

Ai toate cărțile mele de rețete? 
Unele se găsesc deja pe Amazon, CreateSpace, etc., altele ajung în curând. Fii pe fază.
  • 41 de Rețete Dulci și Sărate de Post 
  • 41 de Rețete de Chiftele, Omlete și alte Aperitive
  • 41 de Rețete Fără Gluten pentru Vegani, Vegetarieni și toți ceilalți 
  • 41 de Rețete de Clătite, Checuri, Prăjituri și Dulciuri Varie 
  • 41 de Rețete Practice și Simple de Supe și Borșuri 
  • 41 de Rețete Dulci și Sărate de Sărbători: Tradiționale și Originale 
  • Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul I – Dulci 
  • Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul II – Sărate 
  • Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul III – Prepară Porcul de Ignat
  • Rețete de Sănătate și Frumusețe 
Nu uita să vizitezi toate blog-urile mele de rețete ce am lansat numai pentru tine: 
  1. https://reteteindraznete.blogspot.com
  2. https://retetedecristinag.blogspot.com
  3. http://retetestravechi.blogspot.com
  4. https://aperitivesimple.blogspot.com
  5. https://retetetrupsisuflet.blogspot.com
  6. https://retetesub30deminute.blogspot.com
  7. https://bucatevegane.blogspot.com
  8. https://comfortfood4you.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentariu educat și la obiect este binevenit.
Toate comentariile necesită aprobarea mea. Nu voi publica niciun comentariu care conține aroganța deghizată, grandomanie, cuvinte murdare, insulte, etc.
Respectul este cuvântul de ordine.
O viață delicioasă îți doresc.